Каталог на статиите

Главна » Статии » СТАТИИ

ЗНАНИЕ

 


Не живейте без цел!

Да нямате цел означава да сте като слама.

Размишлявайте върху целта на вашето сътворение.

Размишлявайте върху задълженията и отговорностите на човечеството в рамките на вселената, на вашата общност в рамките на уммата. Доброто изпълнение на ролята ви зависи от познаването й.


Опознайте себе си!

Всичко започва от вас.

Не забравяйте, че сте оста на вселената.

Човекът е пътника, а също така и пътя.

Пътникът, ако иска да опознае пътя, трябва да опознае първо себе си, своите нужди, особености, преимущества, слабости, отговорности, права… 


Тези, които започнат да опознават човека, ще разберат, че способността да се учи е основното преимущество, което го отличава от останалите същества. И с удивление ще видят, че останалите особености са свързани със знанието.


Пазете се от невежеството като от чумата!

Знанието е истинско превъзходство.

Дори вярата започва със знанието: Марифетуллах /опознаване на Аллах/… Открийте източниците, които ще ви водят към познанието за истината. Най-общото наименование на това откриване е четенето.

Заповедта „чети” по чудо е първият израз на първия низпослан айет от Свещения Коран.

Ала не само окото може да чете. Ухото, носът, езикът, разумът, сърцето и духът са все органи, с които може да се чете. Но четенето с всеки един от тях е различно.


Притежаването на знание е най-ценното земно богатство. Защото знанието е истинска добродетел.


В процеса на учене предимство имат най-потребните знания. Естествено, това изисква при всяко обръщане към обекта на четене да си задаваме въпроса „нуждая ли се от това знание?”


Според мен, не е правилно знанието да се разделя на религиозно и светско. Земният живот на един вярващ не е независим от религията му, както и религията не е независима от земния му живот. Знанията за професията ви са вашият „илмихал” /книга с основни религиозни познания/. То е нужно толкова, колкото и знанието за отвъдния живот.


Пазете се от хамалуване на знанието така, както се пазите от невежеството.

Не забравяйте, че Пратеникът на Аллах (с.а.с.) молел Всевишния да го опази от безполезното знание. То е мозъчен камък и трябва да се изчисти. Отстраняването на мозъчния камък понякога е по-опасно и по-трудно отколкото на бъбречния камък. Бъбречният камък може да се разбие с лазерни лъчи, но мозъчният – не може! Да не разграничиш всезнайкото от учения и всезнайството от стремежа към знания означава да не си наясно кой е ученият и какво е знанието. До определението за знанието и знаещия /учения/ можете да достигнете, изхождайки от следния свещен айет: „Единствено знаещите се боят от Аллах така, както трябва.”

 

Моля Всевишния да ни дари със знание, да ни напътства в Правия път и да не ни отклонява от него! Амин!


Категория: СТАТИИ | Добавил: ikra (01.07.2010)
Разгледали: 669 | Коментар: 2
Всички коментари: 2
+1   Спам
1 keuser   (01.07.2010 01:48) [Материал]
Не само окото може да чете. Ухото, носът, езикът, разумът, сърцето и духът са все органи, с които може да се чете. Ала четенето с всеки един от тях е различно.

Така е. Много е вярно казаното. Много ми хареса цялата статия, но това, което цитирах по-горе...си е върха.
Четенето със сърце...за мен няма по-хубаво нещо от това.
Аллах да те възнагради брат, за чудесната статия!
Винаги са ми интересни... smile


+1   Спам
2 keuser   (01.07.2010 01:55) [Материал]
Амин и на дуата ти! smile

Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]