Каталог на статиите

Главна » Статии » ВЕРОУБЕЖДЕНИЕ » АКАИД

АЛЛАХ НЕПРЕМЕННО ЩЕ ПОМОГНЕ НА ОНЕЗИ, КОИТО ПОДПОМАГАТ НЕГОВАТА РЕЛИГИЯ

Всевишният Аллах казва в Свещения Коран:

"О, вярващи, ако подкрепите [делото на] Аллах, и Той ще ви подкрепи, и ще утвърди стъпките ви.”

 / 47 : 7 /

 

През целия си живот вярващите полагат големи усилия, за да разпространят нрава на Корана между хората и да станат причина те да повярват в Аллах и да се спасят от Огъня. Срещу тяхното усилие винаги е заставала група хора отричаща Бога, която се е опитвала да ги спре с всичка сила и по всякакъв начин. Всевишният казва в Свещения Коран че винаги е заедно с вярващите срещу отричащите, че ще улесни техните дела и ще им бъде в помощ и подкрепа. Повярвалите, които са искрени по пътя на Аллах, изживяват това във всяка фаза от своя живот. Аллах завършва с леснота всяка тяхна работа и във всяко дело ги дарява с успех и красота. В моментите, които изглеждат изключително трудни и объркващи, Той им дарява леснота. Дори когато онези със слаба вяра са казвали "олеле”, попадайки в безизходица и мислейки че няма път за спасение, Той им е изпращал помощ и ги е овенчавал с успех.

 

Вярващите, които са убедени, че помощта и подкрепата на Аллах е с тях, никога не изпадат в отчаяние, а с вълнение очакват как Аллах ще завърши нещата. Муса /а.с./ и неговият народ са пример за това. Муса /а.с./ изкарва синовете на Исраил от Египет, за да ги предпази от гнета на Фараона, а той от своя страна започнал да ги преследва със своята войска. Когато Муса /а.с./ и спътниците му стигнали до брега на морето, онези от тях, които имали слаба вяра изпаднали в паника, смятайки че са притиснати от Фараона. Но Муса /а.с./ изразява вярата си, че Всевишният е с вярващите, като казва:

"Не! Моят Господ е с мен и Той ще ме напъти!”   / 26 : 62 /


И в действителност Аллах разцепил морето на две, за да минат през него Муса и неговия народ, а веднага след тях Той затворил морето и Фараонът се удавил заедно със своята войска.

 

Онзи, който вярва, че Аллах е заедно с вярващите, ще усети проявлението на тази тайна във всяка фаза от живота си. Естествено че чудесата, като например разцепването на морето, са случки които Всевишният е показал на някои Пророци. Но всеки вярващ, който е искрен, вярва че всяко нещо е от Аллах и размишлява върху айетите, ще почувства в своя живот подкрепата и помощта на Всевишния. Той помага на вярващите и по непредвидими начини, но в много айети споменава под каква форма би могла да бъде тя. Например:

"Имаше за вас знамение в две дружини, които се срещнаха ­ една сражаваща се по пътя на Аллах, и друга ­ невярваща. И им се видяха на око двойно повече от тях. Аллах подкрепя със Своята помощ когото пожелае. В това има поука за прозорливите.”

/ 3 : 13 /

 

Той помага на вярващите като проваля заложените им капани. Както споменахме по-горе неверниците им причиняват най-различни трудности и им подготвят капани, за да им попречат да вървят по пътя на Аллах. Но Всевишният казва в Корана, че ще провали всички капани които са им заложени, и че капаните ще бъдат във вреда на заложилите ги.

Всевишният казва:

"...от надменност на земята и лукавство в злината. Но злото лукавство поразява само онези, които го кроят. И нима чакат друго освен обичая спрямо предците? И не ще откриеш ти промяна в обичая на Аллах, и не ще откриеш отклоняване в обичая на Аллах.”

/ 35 :43 /

 

"Ако ви постигне добрина, тя ги огорчава, а ако ви сполети злина, ликуват за нея. Но ако сте търпеливи и богобоязливи, не ще ви навреди лукавството им с нищо. Аллах обгръща техните дела.”

/ 3 : 120 /

 

Доказателство за това как с времето заложените капани се обръщат в полза на вярващите и против заложилия капана е случката с Юсуф /а.с./. Според описаното в сура Юсуф, братята завидели на любовта на баща им към Юсуф, затова му приготвили капан и го захвърлили в един кладенец, за да умре. В последствие на младия Юсуф отново му бил заложен капан, но този път от съпругата на Везира, при когото той пребивавал. Въпреки всичко обещаното от Аллах се сбъднало и нито един от тези капани не му навредил. Дори станало така че той застанал начело на съкровищниците на Египет. В резултат на всички тези събития, Юсуф /а.с./ казал, че коварството не ще успее: "...Аллах възпира коварството на изменниците.” 

     / 12 : 52 /Категория: АКАИД | Добавил: ikra (30.05.2010)
Разгледали: 796 | Коментар: 1
Всички коментари: 1
+1   Спам
1 keuser   (30.05.2010 11:44) [Материал]
Селям, Аллах да е доволен от теб-за прекрасната статия. Помощта и Милостта на Аллах е навсякъде около нас! Единственото, което се иска е да бъдем искрени в делата си и да Го помолим за подкрепа. Колко е хубаво, че има на Кого да разчитаме и на Кого да се уповаваме срещу всичко лошо. Било то от хората (враговете ни) или от сатаната. Елхамдулиллях, че сме мюсюлмани! Благодаря ти, Икра!
Благодаря ти О, Аллах за всичко, и че все още има хора, които да ни напомнят за нашата религия и за Теб!

Аллах да низпослае Милостта си върху всички искрени вярващи! Амин!


Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]