Каталог на статиите

Главна » Статии » ОТВЪДНИЯ СВЯТ » ДЖЕННЕТ

ОСЕМТЕ ДЖЕННЕТА СПОМЕНАТИ В СВЕЩЕНИЯ КОРАН

1. ФИРДЕУС:

А онези, които вярват и вършат праведни дела, техни ще са Градините на Фирдеус ­ прием [от Аллах], там ще пребивават вечно и никога не ще пожелаят да се преместят оттам.” (18:107,108)

2. АДН:

Аллах обеща на вярващите мъже и жени Градините, сред които реки текат ­ там ще пребивават вечно, ­ и приятна обител в Градините на Адн. Благоволението на Аллах е още по-голямо. Това е великото спасение.” (9:72)

3. МЕВА:

И отново го видя при друго спускане до лотосовото дърво на крайния предел, (Мухаммад, мир нему, е видял Джибрил в истинския му образ два пъти ­ в началото на откровението и при възнесението до седмото небе, където се намира дървото Лотос  (Сидра) отдясно на божия Трон.) където е Градината на обителта (Мева).(53:13-15)

4. НАИМ:

И стори достойно споменаването ми пред идните [поколения], и ме стори да бъда от наследниците на блажения Рай! (Наим).” (26:84-85)

5. ХУЛД:

Кажи [о, Мухаммад]: "Това ли е по-доброто, или Градината на вечността (Хулд), обещана за богобоязливите? Тя за тях ще бъде въздаяние и място за пребивание.” (25:15)

6. КАРАР:

О, народе мой, този, земният живот, е само [кратко] наслаждение, а отвъдният е Домът на вечността! (Карар)” (40:39)

7. ДАРУС СЕЛЯМ:

За тях е Домът на мира (Дарус селям) при техния Господ. Той е Покровителят им за онова, което са вършили.” (6:127)

8. ДАРУЛ МУКАМЕ

Със своята благодат Той ни настани в Дома на вечното пребивание (Дарул мукаме). Не ни засяга тук трудност, нито ни засяга тук умора.” (35:35)

Категория: ДЖЕННЕТ | Добавил: ibnihaldun (04.06.2010)
Разгледали: 1885 | Коментар: 1
Всички коментари: 1
1 Reyhan   (21.09.2010 00:12) [Материал]
Селям!
Аллах да е доволен от теб! Интересна тема!
Имам една молба за малко повече разяснение по темата. Стана ми ясно, че има осем Дженнета или по-точно това може би са степените там. И сега това, което искам да попитам е: Когато вярващите спечелят Дженнета, това означава, че те ще бъдат в една от тези степени, така ли? И това вероятно се определя от добрините им кой и как ще бъде извисен? Или всички спечелили Дженнета ще могат да се възползват от осемте Дженнета?
Ще се радвам за повече разяснение...
Аллах да ви възнагради с Дженнет!
Есселяму алейкум!

Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]