Каталог на статиите

Главна » Статии » ОТНОСНО СМЪРТТА » ОТНОСНО СМЪРТТА

ПОМИСЛИХТЕ ЛИ ЗА СМЪРТТА?
      Смъртта е една от темите, за които повечето хора не желаят дори да чуват. Ако по време на разговор бъде споменато за нея хората веднага деликатно сменят темата, защото тя проваля техните забавления и ги кара да се замислят. Но в действителност дали ще говорим за нея или не, тя се приближава към нас. По-добре да говорим и да се подготвяме за нея, отколкото да ни завари неподготвени.

       Смъртта може да ви застигне всеки момент. Кой знае, може би сега или пък доста скоро.

       Може би тези редове да са последната ви дадена възможност, последното напомняне или последно предупреждение, за да преосмислите вашия нрав преди смъртта да ви връхлети.

         Четейки тези редове, не може да бъдете сигурни, че ще останете все още сред живите след ден, час, минута, та дори и секунда! Няма никаква гаранция, че ще успеете да прочетете дори тази статия. Има голяма вероятност смъртта да дойде при вас в миг, когато минути преди това не сте и помисляли дори, че тя ще ви застигне.

       Непременно смъртта ще ви навести, всички ваши любими също ще умрат, някои преди, а други след вас. След сто години не ще остане някой, когото сте познавали. 

       Всеки човек има планове относно своя живот, които са неизчерпаеми. Например: да завърши средно образование, да влезне в университет, да се дипломира, да си намери работа, да се сдобие с къща, да се ожени и да му се родят деца, да ги отгледа, да се пенсионира, да изживее един щастлив живот. Освен тези, хората според своето положение и условия имат още хиляди обемни планове и проекти. Но в действителност не е сигурно дали въобще някои от тези планове ще се осъществи. От друга страна смъртта сто на сто ще настъпи.

       Студент, който е влезнал в университета, след доста положени усилия в продължение на години, може да умре отивайки на училище. Човек, който току що е започнал нова работа или току що се е оженил, може да умре при катастрофа. Преуспяващите делови хора предпочитат да се предвижват със самолети, за да спечелят време и да приключат по-бързо своите ангажименти. Но самолета може да падне и той да изгуби своя живот по начин, който дори не си е помислял.

       Всички отиват на място от където връщане няма, без да успеят да осъществят своите планове или оставяйки ги наполовина, нямайки възможност да ги довършат. При това, те нямат никакъв готов план за мястото където отиват. С години са обмисляли до най-малката подробност плановете, които не ще могат да реализират, но не са помисляли дори за смъртта, която със сигурност ще ги навести.

       Добре, кое нещо трябва да е с предимство за един разумен и знаещ човек? За кое нещо трябва да прави планове, за онова, което непременно ще се реализира или за онова, чиято реализация не е сигурна? Една част от хората отдават значение на несигурното. Те планират всяка една фаза от своя живот, с цел бъдещето им да бъде по-добро и по-прекрасно.

       Ако човек бе безсмъртен, наистина това поведение би било логично. Но всички планове биват разрушени с настъпването на смъртта. Затова да се изостави подготовката за смъртта, която е 100% сигурна и да се отдава значение само на нещата, които са несигурни – това несъмнено е безумие!

       Поради това, че умовете на някои хора са обхванати от странна заблуда, така и не успяват да разберат тази ясна действителност. Предполагайки, че ще живеят дълги години и дори, че не ще умрат, те се стремят да постигнат само своите цели, които са си поставили за този преходен свят. Те не мислят за действителния живот, който ще започне с настъпването на смъртта и въобще не се подготвят за него. Щом в Съдния ден застанат лице в лице с тази действителност те дълбоко ще съжаляват за тази грешка, но каква полза от това!
Категория: ОТНОСНО СМЪРТТА | Добавил: ikra (03.02.2010)
Разгледали: 577 | Коментар: 1
Всички коментари: 1
+1   Спам
1 rrafi   (11.09.2010 19:34) [Материал]
"Смъртта може да ви застигне всеки момент. Кой знае, може би сега или пък доста скоро."
Аллах да е доволен за напомнянето! Субханаллах!
За всичко друго мислим, но за смъртта 'не', като че ли не'мислейки за нея ще я избегнем. ("Да, ама не" както казва Бучаров.) Аллах! Аллах!
"Не приготвяй гроба за себе си, а сам ти се приготви за гроба!"

Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]