Каталог на статиите

Главна » Статии » СТАТИИ

ИСЛЯМСКИЯ ПОГЛЕД ОТНОСНО ДЕПРЕСИЯТА!
Една читателка, студентка по психология изпрати следните въпроси:
„Какво е отношението на Исляма към себеомразата и самонараняването? Порицава ли Исляма състоянието на депресия? А относно клиничната депресия? Каква е депресията ограничена от нашето човешко познание – неспособността ни напълно да разбираме всичко – това проблем с упованието в Аллах ли е?”
Всъщност това са едни много интересни въпроси, защото според някои психологически изследвания значителен процент от хората, живеещи днес, подлежат на някои видове депресия, дори и малки деца. Така че е важно да се проучи този въпрос с цел да бъдем по-добри мюсюлмани.
Ислямската система цели да създаде баланс в живота на мюсюлманите като поставя житейските въпроси в перспективи, сортира по-важните работи и хармонизира всички кръгове на взаимоотношенията между личността и неговия вътрешен и външен свят:
„И чрез онова, което Аллах ти е дал, се стреми към отвъдния дом, и не забравяй своя дял от земния живот, и върши добро, както Аллах ти е сторил добро! И не се стреми към развала по земята! Аллах не обича сеещите развала.” (28:77)

Хората се чувстват депресирани или тъжни, когато това хармонично, емоционално и хормонално равновесие е нарушено. В тези случаи Исляма се намесва, не за да порицава чувствата, а за да предложи решение за възстановяване на психологическия и умствен баланс.

Какво е депресия?

Има разлика между ситуативна депресия (временно дълбок стрес или тъга) и клинична депресия, която е психическо разтройство и може да повлияе на работата, ученето, спането, храненето и да се насладите на приятни занимания.

Може ли един мюсюлманин да бъде депресиран?

За да станете мюсюлманин вие потвърждавате, че няма друг Бог освен Аллах като вярвате и се доверявате на Него. Следователно Той най-добре ще се грижи за вас без значение какво ви се случва, стига да запазите здравата връзка с Него от ваша страна. Приемете, че сте ограничени като човек, затова гледайте напред в живота позитивно, притеснявайте се само за нещата, които знаете и умеете като човек. Оставете всичко останало на мъдростта на Аллах. Както всички останали и ние като мюсюлмани също можем да бъдем засегнати от неприятностите на живота и лоши мисли, но сме по-добре подготвени да се справяме с тези ситуации.

Какво е депресията ограничена от нашето човешко познание – неспособността ни напълно да разбираме всичко – това проблем с упованието в Аллах ли е?

Хората, които са далеч от религията се депресират при опита да намерят отговори на въпросите, защо съм тук, защо живея, какъв е смисъла на живота като така или иначе ще умра? Тези въпроси оказват негативно влияние върху психиката им. Всъщност един мюсюлманин не изпада в подобно състояние, защото е много добре подготвен по тези въпроси. В религията е обяснено подробно за целта на нашето съществуване и това не го притеснява. А за всичко останало търси убежище при своя Създател.

Депресията не е порицана в Исляма:

Исляма не изисква от нас да бъдем съвършени. Ако някой изживява негативни чувства, той бива окуражен, ако е възможно да ги отблъсква с позитивни мисли и действия или да потърси професионална помощ в случай, че причината е клинична, както и някои други форми на тази болест.

Ние сме длъжни да поемем отговорността за нашия живот, тъй като сме отговорни за нашите действия и решения и заедно с нас и други ще бъдат засегнати. Нямаме право да мразим или вредим на себе си. Вместо това трябва да се учим на достойнство, себеуважение и предпазване, които са наше право и задължение:

„...И не се хвърляйте със собствените си ръце към гибелта, и благодетелствайте! Аллах обича благодетелните.” (2:195)

„...И не убивайте сами себе си! Към вас Аллах е милосърден.” (4:29)

Някой, който се чувства напълно загубен и самотен, сблъсквайки се с криза ще бъде безнадежден, безпомощен и депресиран, но мюсюлманина, който се надява на подкрепата на Аллах, Всемилостивия, който вярва, че Той истински се грижи за нас, Който откликва на дуите ни и Който дава безвъзмездна помощ, има шанс по-бързо да се съвземе защото знае, че се намира в най-сигурните ръце, които му помагат да се справя по-лесно с житейските проблеми.

Себеомразата е породена от ниско самочувствие в резултат на чувството на безполезност, безнадеждност или вина. Един мюсюлманин се чувства достоен и честен, защото Създателят го е дарил със специални привилегии:

„И почетохме Ние синовете на Адем, и ги пренасяме по сушата и морето, и им даваме от благата. И ги предпочетохме да превъзхождат повечето от онези, които сътворихме.” (17:70) И дори, ако сте извършили най-лошите грехове, винаги трябва да имате надежда за Милостта на Аллах: „...И не губете надежда за милостта на Аллах! Само невярващите хора губят надежда за милостта на Аллах.” (12:87)

Няма място за отчаяние, защото имате вяра и знаете, че всичко е от Аллах и всичко се намира в Негови ръце, Всевиждащия, Всезнаещия, Справедливия и Премъдрия Аллах.

„...За онзи, който се бои от Аллах, Той сторва изход, и ще му даде препитание оттам, откъдето не е предполагал. И който се уповава на Аллах, Той му е достатъчен. Аллах осъществява Своята повеля. Аллах направи мярка за всяко нещо.” (65:2-3)

Не е възможна ситуация, за която да няма изход:

„С трудността идва и леснина. Да, с трудността идва и леснина.” (94:5-6)

„О, Аллах, моля Те за внезапно идващо добро и се осланям на Теб от внезапно идващото зло.”

/Ибн-и ас-Сунни/

„О, Аллах, няма друго лесно, освен което Ти си направил лесно. И когато Ти пожелаеш трудното го правиш лесно.” /Ибн-и ас-Сунни/

Категория: СТАТИИ | Добавил: keuser (19.11.2010)
Разгледали: 1032 | Коментар: 1
Всички коментари: 1
1 eva2503   (04.10.2012 18:12) [Материал]
Прекрасна статия!Има невероятен ефект върху мен,защото един истински мюсюлманин,никога не трябва да роптае срещу съдбата си,а трябва да се съгласява с нея,защото така е повелил Аллах.Той и единствено Той има право да ни показва кое е хубаво за нас и кое не!
Аллах да е доволен от теб!

Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]