Каталог на статиите

Главна » Статии » РАЗНИ » РАЗНИ

Салих Ефенди Халилов

Има хора допринесли много за развитието на Ислямската религия, но с течение на времето те биват все по-малко споменавани и в един момент дори забравени, а младото поколение дори не знае за тях. Въпреки оскъдната информация, ще се опитам да ви разкажа за един такав добър човек на име Салих ефенди Халилов.В самото начало на оформянето на Сърница като селище хората нямали Джамии и са ходели в определени къщи и отслужвали религиозните си обреди и задължения. След време си построили джамия, но по това време нямало много образовани ходжи и длъжноста на ходжа изпълнявал Али Молаали наричан от местното население „Аликовото бубале”, който обучава много хора и когато е починал в знак на признателност и уважение го погребват в двора на джамията, за да не бъде забравен.

Но с построяването на първия религиозен храм все повече се появява необходимостта от образован имам, специалист в своята област. Хората избрали Салих ефенди Халилов родом от Доспат. 

За него се знае, че много малък останал сирак и е изпратен в Истанбул да получи средното си, а след това и висше ислямско образование. Там той е учил около 12 години. По време на обучението си се връщал в месец Рамазан в Доспатския край и обикалял джамиите, където е ръководел  характерната за месец Рамазан  вечерна молитва наречена Теравих.

От спомените на възрастните хора се знае, че се е отличавал с  много хубав глас и затова много са го харесвали. Дори в град Дебрен, през един Рамазан, тамошните жители не го пускали да отиде на друго място, а са го задържали през целия месец, за да отслужва молитвите. След завършването на висшето си образование, преди Балканската война, Салих ефенди е изпратен в Рафика (град в Гърция близо до Драма), където бива назначен за ходжа. В този град той се задомява  и с течение на времето се прочува като силен ходжа, а славата му достига чак до нашия край. Тогава хората от Доспат отиват в Рафика, за да го поканят да се премести тук. Обещават му заплата, но тъй като не била достатъчна, за да изхранва семейството си, му дали и земя, която да обработва.

За да подготви свои наследници във времето, в което е бил имам Салих ефенди е отстъпвал на други своя пост, като решаващата роля била негова. По това време навсякъде в мюсюлманските селища религиозно подготвени хора не достигали, затова освен в Сърница той е обикалял и съседните села, заедно с още един ходжа от Белица  и се е грижил за обредите и нуждите на целия регион.

Салих ефенди се разболява 1967г. и отстъпва поста си. За времето, в което е бил имам е изпълнявал своите задължения искрено и самоотвержено, а хората били много доволни. Аллах да го възнагради!

Може би и вие познавате или сте чували за някой такъв човек, нека техните дела не бъдат забравяни, а да служат за пример на младото поколение.

За Салих ефенди научих аз и вие благодарение на Фейзе Карамолла и интересния разказ на стария ходжа Салих Фере.

Аллах да е доволен от тях и всички Мюсюлмани!!!

- Алие Кехая -

Категория: РАЗНИ | Добавил: ikra (07.04.2012)
Разгледали: 770
Всички коментари: 0
Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]