Каталог на статиите

Главна » Статии » РАЗНИ » РАЗНИ

Чети!...

 

В Свещения Коран се казва: "Нима са равни онези, които знаят, и онези, които не знаят?" (Коран; 39: 9)
Абдуллах ибни Аббас е казал: "Четенето и изучаването на наука през нощта е по-любимо за мен, отколкото извършването на ибадет през нея."

А ти, скъпи читателю, спомняш ли си кога за последно взе в своите ръце ислямска книга, от която да почерпиш вдъхновение и знание? Доста отдавна, нали? А може би само я отвори, прочете няколко страници и я захвърли - не намери време да я дочетеш!... 
Нима забрави първата заповед, с която беше низпослан Свещеният Коран: "ИКРА" - "ЧЕТИ!" 
Не знаеш ли, че „Най-богобоязливи са учените хора“?  

Сега ще ти разкрия нещо много важно: четейки всекидневно коментари, статуси и безсмислени дискусии във фейсбук или по форуми, на година това се равнява на прочита на една дебела книга. Веднага ще ме опонираш, че не само четеш коментари, а дори полагаш усилия да "харесаш" и "коментираш" всеки един пост на твой приятел - да, това отнема време, съгласен съм!

Само не ми казвай, че не си прочел дори "Градината на праведниците", нито "Житието на Мухаммед", нито пък "Сладостта на намаза" или "Медицината на Пророка (с.а.с.)"! Навярно по обем са толкова, колкото щуротиите, които си прочел във фейсбук за една година!
Ох, забравих! Ти обичаш да четеш само неща, които намираш онлайн и за тях не трябва да даваш нито лев. Все пак ти си млад човек и трябва да имаш повече парички, за да се почерпиш с приятелите си на кафе или да си купиш поредната кутия с цигари. Пък и защо да правиш излишни разходи и да подпомагаш ислямското образование - явно не считаш това за своя кауза. Махаш небрежно с ръка и казваш: "който се е захванал с писане - да се оправя, аз работя физически труд, за да печеля - всеки спечелен лев е с пот върху челото ми и не мисля, че трябва да го дам за някакви си книги или списания!...

Хм-м-м! Ето още един искрен въпрос: Ти не успяваш поне веднъж за годината да прочетеш дори Корана, нали?
Ето една добра новина: ако пренасочиш своята енергия и време, което пропиляваш в сърфиране онлайн, ще успееш да го прочетеш три пъти!

Успяваш ли поне да прочиташ редовно зикира сутрин и вечер? Да, да, става въпрос за онези кратки дуички - около десетина, които Пратеникът (с.а.с.) ни е оставил като несметно богатство и които, ако прочетеш сутрин - през целия ден Аллах ще те пази от беди и лоши неща; Аллах ти изпраща меляике, което да е с теб през целия ден и нищо лошо няма да те доближи; Никой няма да е дошъл на Съдния ден с нещо по-добро от това, с което ти ще отидеш; Аллах ти опрощава греховете, дори да са колкото морската пяна; Ако умреш в този ден, ще си сред обитателите на Дженнета! Същото се отнася и за вечерта!... Но ти сутрин щом се събудиш си твърде зает да четеш сутрешния вестник или да прегледаш какво пишат твоите фейсбук приятели, а вечер не изпускаш сапунките по ТВ! Осъзнаваш ли, че когато не четеш тези дуи, ти се превръщаш в човек, който е в загуба? После започваш да се чудиш, защо все не ти върви, защо не вали дъжд, защо земята не дава продукция, защо главата те боли, защо вярата ти е толкова слаба, защо си толкова податлив на грехове?... Всичко това се случва, защото при език, който не споменава Аллах, няма да намериш меляикета, а шейтани - еузюбилляхи минеш-шейтанир-раджим!

Мислиш си, че щом в месец Рамадан си направил веднъж или дваж ифтар - вече нямаш ангажимент към религията и общността, че твоят дълг се е изчерпал - до следващия Рамадан?! 

А на кого оставяш трудовете на Ислямските учени, които обикаляха с години по краищата на света, даже преспиваха по дворовете на хората в очакване да чуят дори една думичка изречена от Расулюллах (с.а.с.), само един хадис? А ти без да се замисляш захвърляш целия този труд по прашните рафтове и дори когато ти е скучно и не намираш какво да правиш, не ги отваряш да прочетеш!...

Човече, още не е късно да изоставиш мързела и заниманието с безполезни неща! Протегни ръка към прашния рафт, вземи една книга и започни да четеш... Чети, образовай себе си и помогни и други да получат знание, защото днес за теб още не е късно, но утре може вече да бъде!...

- ibnihaldun -
 

Категория: РАЗНИ | Добавил: ibnihaldun (01.12.2017)
Разгледали: 1119
Всички коментари: 0
Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]