Каталог на статиите

Главна » Статии » НАСТАВЛЕНИЯ » ВСЛУШАЙТЕ СЕ!

Наближава Месец Рамадан

https://i.sozcu.com.tr/wp-content/uploads/2020/02/14/iecrop/cami_16_9_1556780339_16_9_1581658889.jpg

 

Остава по-малко от месец до началото на Свещения Месец Рамадан. Но със сигурност тази година Месец Рамадан ще бъде много по-различен, поради предприетите мерки за физическа изолация и социално дистанциране, вследствие на разпространяващия се вирус. В някои страни тези мерки може да продължат до лятото. Мюсюлманите по цял свят са разтревожени как ще протече Месец Рамадан и ще могат ли да празнуват Байрям...

Мнозина свързват Рамадан с вкусна храна, семейни беседи, среща с приятели, молитва терауих и оставане до късно през нощта. За съжаление всички тези планове сега са неосъществими, поради наложените ограничения. Обаче, вирусът може да ни завърне, да ни доближи до същността на Месец Рамадан, който е месец на размишление, духовност и Коран.

Месец Рамадан е известен и като месец на Корана. Мюсюлманите вярват, че през този месец е низпослан Свещения Коран. През него вярващите се опитват да извършат цялостно прочитане на Корана, колкото се може повече пъти, но възпрепятствани от работа, училище и други занимания, се затрудняват с хатима. Именно този период на изолация може да ни помогне да отделим повече време за тази част от Месец Рамадан. Обикновено времето, което използваме за подготовка, за работа и пътуване до вкъщи, може да бъде оползотворено в четене.

Свещеният Месец също така е време за самодисциплина, размишление и саможертва. Въпреки че тези концепции изглеждат някак повърхностни, трябва да се опитаме да се задълбочим в тях. Този Рамадан може да отделим повече време върху размисъл за живота си, за изминалата година и за нещата, които сме сбъркали и съответно как можем да ги поправим... Няма нищо лошо в това да признаем своята слабост! Всъщност, това е единствения начин за истинско самоусъвършенстване и самоопознаване.

Да, да се поканят членовете на семейството и приятелите за разговяване заедно е чудесно нещо, но може би сега е момента да осъзнаем, колко много хора по света нямат възможност да се нахранят дори един път на ден... А от практиката всяка година помним, че подготовката на ифтар изисква приготвянето на голямо количество храна, повече от необходимото...

Молитвите терауих са важна част от Месец Рамадан, но сега ще трябва да се молим със семейството си вкъщи. Разбира се, това не е същото, като отиването в джамията и кланянето с голям джемаат, но все пак е някаква алтернатива.

Със сигурност няма да бъде никак лесна промяната, но не бива да сме по-малко развълнувани от настъпването на Свещения Месец Рамадан.

Нека бъдем силни и позитивни!

 

https://cdn.bolgegundem.com/d/news/530227.jpg

Категория: ВСЛУШАЙТЕ СЕ! | Добавил: heart (28.03.2020)
Разгледали: 355
Всички коментари: 0
Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]