Каталог на статиите

Главна » Статии » СТАТИИ

ЛЯТНО НАПОМНЯНЕ


Всемогъщия Аллах напомня на Своите раби за горещината на Джехеннема, като ги кара да  изпитат много високи температури през летния сезон.

Пророкът (с.а.с.) ни е съобщил, че Джехеннема има две дихания: той вдишва по време на зимата и издишва през лятото; той е заявил също така, че силната жега, която хората изживяват през лятото се дължи на това издишане. Тази  информация от Пратеника (с.а.с.) е напомняне на нас за Джехеннема.

Този хадис не е метафоричен; по-скоро той е недвусмислен и много реален. Пророкът (с.а.с.) е казал:

„Когато жегата стане непоносима, тогава отложете молитвата, докато захлади, тъй като силната горещина идва от бурната ярост на Джехеннема.”  (ел-Бухари и Муслим)

Това е било казано, поради това, че ако хората се молят по време на такова горещо време, те биха се разсеяли от намаза и биха загубили съсредоточеността (хушу) и смирението си.

От Ебу Хурайра (р.а.) се предава, че Пратеникът (с.а.с.) е казал:

„Огънят се оплакал на своя Господар с думите: „О Господарю мой! Различните ми части се изяждат една на друга, затова позволи ми да дишам.” Затова Той (Аллах) му позволил да направи две дихания, едното през зимата, а другото през лятото, и това е причината за непоносимата горещина и суровия студ, които наблюдавате (във времето).”   (ел-Бухари)

Като вярващи, на нас ни е заповядано да вярваме в това, тъй като е от неведомото, въпреки че може ние да не виждаме или да не разбираме точно как е възможно да се случи. Ние вярваме напълно в това, въпреки всичко, защото то ни е съобщено чрез правдивия и заслужаващия доверие Пророк на Аллах. Следователно задължение на вярващия е да предпазва себе си от наказанието на Джехеннема.


Категория: СТАТИИ | Добавил: ikra (17.07.2012)
Разгледали: 584
Всички коментари: 0
Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]