Каталог на статиите

Главна » Статии » БОГОСЛУЖЕНИЯ » ОРУЧ

ПЕТ СЪВЕТА ЗА УСПЕШЕН МЕСЕЦ РАМАДАН

 

ПЕТ СЪВЕТА ЗА УСПЕШЕН МЕСЕЦ РАМАДАН

1. Не яжте и не пийте прекалено много

Прекаляването с храна е огромна грешка, която се извършва от много говеещи през месец Рамадан. Дойде ли време за ядене, храним се така, сякаш вече утре няма да го има. Пренатоварваме стомасите си, докато не ни стане трудно да се движим, а това от своя страна ни прави мързеливи и непродуктивни. 

ПОМНЕТЕ: Рамадан е месец на самоконтрола, а не на самоугаждането!

Затова, нека се опитаме да се придържаме към правилата на храненето, запълвайки една трета от стомаха си с храна, една трета с вода и една трета да оставяме свободна, иншааллах!

2. Давайте всекидневно доброволна милостиня (садака)

Пратеникът на Аллах (с.а.с.) е бил винаги щедър, но бил още по щедър през месец Рамадан. Наградите за дадената садака през месец Рамадан са умножени толкова многократно, че силно препоръчваме на всеки, който има възможност, да дава по малко садака всекидневно. Наградата ще бъде умножена многократно, а може да получите допълнително награда, ако улучите нощта ел-Кадр (нощта на могъществото).

Човек, който даде дори само 10 лева за садака през нощта ел-Кадр, ще намери при Аллах (награда, все едно е дал) дарение от 300 000лв. Не пропускайте тази възможност!

3. Молете се по пет пъти на ден

През месец Рамадан виждаме джамиите изпълнени с хора за молитвата терауих, което е прекрасно. Но когато става въпрос за петкратната молитва, не бихме могли да открием пълна джамия с джемаат. За съжаление много хора бъркат своите приоритети, изоставят задължителната петкратна молитва (която е фарз), а отслужват само молитвата терауих - която е сюннет... 

Никой не отрича важността на молитвата терауих, която пристига с изобилие от награди и благословии, но всекидневната петкратна молитва винаги ще е по-велика от всички сюннети или допълнителни молитви. Така че, не пренебрегвайте своите задължения през този месец.

4. Месец на Корана

През месец Рамадан много мюсюлмани се опитват да прочетат колкото се може по-бързо Корана, като някои дори го прочитат по 2, 3 или повече пъти - субханеллах! Това прилича на скоростно състезание! Подобно четене е без никакво разбиране и вникване. А когато айетите от Корана се четат с разбиране - има полза, защото целта на Свещения Коран е да напътва хората. А как ще се напътим, ако не отделяме време за разбирането на айетите?

Затова, нека връзката ви с Корана през този месец да бъде истинска!

5. Изпълнете се с такуа (страхопочитание)

В Корана говеенето е заповядано с думите: "О, вярващи, предписано ви е говеенето, както бе предписано и за онези преди вас, за да се побоите (за да постигнете такуа)..." (Сура Бакара, 2 :183)

Следователно, целта и резултата от говеенето, както се посочва в айета, е достигане до състоянието на такуа. Присъствието на такуа в сърцето на вярващия го предпазва от извършването на грехове и от надделяването на страстите.

Няма аналог на български език за думата такуа. В ислямската терминология, такуа касае положение на съзнанието, което постоянно чувства присъствието на своя Създател, подчинява се на заповедите Му, за да спечели Неговото задоволство и избягва неподчинение към Него - не само заради своя страх от Него, а също така и заради любовта си към Него.

 

------------------------------------------------------------

Желаем на всички ви месец, изпълнен с благодат!

Споделете тези съвети с вашето семейство и приятели, нека и те да се възползват от нашите препоръки.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Категория: ОРУЧ | Добавил: ibnihaldun (24.05.2018)
Разгледали: 527
Всички коментари: 0
Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]