Каталог на статиите

Главна » Статии » БОГОСЛУЖЕНИЯ » НАМАЗ

ЖЕЛАЕТЕ ЛИ И ВИЕ ДА ОТСЛУЖВАТЕ ПЕТКРАТНИЯ НАМАЗ?!

Скъпи читателю!

Нашият живот е изпълнен с най-различни поводи и причини. По някаква причина се раждаме, причината за това са нашите родители. Завършваме училище, причината за това са учителите ни. Започваме работа, причината за това е някой приятел. По някаква причина се запознаваме с най-добрия си приятел...

Както сами се убеждавате в живота ни е пълно с причини. А защо тази статия да не бъде причина да започнете да отслужвате молитвата /намаз/? Понякога поводите са един изключително благоприятен случай, от който трябва да се възползваме, за да не се разкайваме в последствие!...

 

Ето, тази статия е написана, за да стане причина Вие да започнете да отслужвате молитвата. Прочетете статията с бистър ум и в спокойна обстановка, което допълнително ще засили ефекта й.

 

Сега, драги Читателю, те оставям насаме с решението на Твоя живот, като искрено се надявам, то да бъде положително и да зарадва общността на вярващите. Ако сте от онези, които казват: "Много желая да започна да отслужвам молитва, но нещо не се получава!" или "бях започнал да отслужвам молитва, но сега я изоставих!", то моля Ви, много внимателно прочетете следващите редове и добре помислете върху тях. Не се тревожете, няма да пиша за лоши и фрапиращи неща, напротив, ще Ви съобщя нещо, което много ще Ви зарадва. Какво ще Ви съобщя ли? Прочетете статията до края и ще получите отговора!

 

Има една наука, която се занимава с успехите на хората. Т.е. по какъв начин човек може да постигне успех в дадено нещо, като например кариера, богатство и т.н. Както може би веднага забелязахте тази наука се използва предимно в областите касаещи земния живот. Използвайки основните принципи на тази наука ще се опитам да покажа на онези, които не отслужват или искат да отслужват молитва, но още не са започнали, че нейното изпълнение въобще не е трудно и невъзможно нещо. Ако тези принципи бъдат възприети и приложени, то непременно ще бъде започнато отслужване на молитвата.

 

Нека сега поясня кои са основните принципи на тази наука:

1. "Ако едно нещо може да бъде извършено от някого, то и вие сте в състояние да го извършите."

Да, има милиони хора, които отслужват молитвата. Щом тези хора могат да я отслужват значи и вие може да успеете. Бихте ли ми казали Вие с какво сте по-различни от онези, които отслужват молитва, нима ви липсва нещо? Помислете само, колко много хора по света отслужват молитвата, защо и вие да не бъдете един от тях и сред тях?!

 

2. "За да постигнете нещо трябва наистина да го желаете."

Не забравяйте, че животът ни се състои от безброй желания и стремежи. Кой може да ви накара да направите нещо, което не желаете или пък да ви възпре от нещо, което желаете? А сега си задайте въпроса, дали в действителност желаете да отслужвате молитва?! Колко процента желаете това - 10%, 20%, 40%, 70% или 100%?

Помнете, че за да постигнете нещо трябва да го желаете 100%. Представете си, че минавате покрай магазин, в който забелязвате много красива риза, която изключително ви харесва. Какво е необходимо, за да я притежавате? Естествено че не е достатъчно само да я харесате, а трябва да я пожелаете 100%, за да я закупите. Надявам се, че сте съгласни с това виждане. Защото, само си помислете, колко много неща харесвате, но не ги вземате всичките, а само онези, които най-много са ви харесали.

 

3. "За да успеете трябва да преминете всички препятствия по пътя."

Може би си пожелавате много неща, но поради някакви пречки те не се сбъдват. Но ако си пожелаете нещо много силно, то несъмнено ще се постараете да преодолеете всички пречки и да постигнете целта си. Нека сега се върнем на примера с магазина. Ако ризата е скъпа, а желанието ви да я притежавате е много силно, дали цената й ще ви възпре? Ако я желаете много, НЕ! Нима ще се откажете?! Нали много я желаехте? Да, навярно ще вземете пари на заем дори, но в никакъв случай не ще се откажете от нея, ако действително много я желаете!...

Желаете да отслужвате молитва, но да не беше този абдест /обредно измиване/!... Ако наистина желаете да започнете отслужването на молитва, вземането на абдест би ли ви попречило? Или пък не знаете нито една сура от Корана? Като начало ще ви е достатъчно да заучите сура ал-Фатиха, ал-Ихляс и ал-Кеусер, като това няма да ви отнеме твърде много време. Нима нямате воля да отделите поне мъничко от времето, което Всевишният е благоволил да ви даде!!!

 

4. "В никакъв случай не се отказвайте от целта си, ако по пътя към успеха възникнат някакви недостатъци."

Например, започнали сте да отслужвате молитва, но една сутрин сте се успали и сте пропуснали сутрешната молитва. Вместо да се вайкате, да се укорявате и да изоставяте следващите молитви изпадайки в отчаяние, Вие отслужете тази молитва наваксвайки я /казаен/ и се постарайте, вземете мерки този недостатък да не се повтаря. Продължавайте да отслужвате и другите молитви, все едно че нищо не се е случило. Не гледайте назад, а се устремете към своята цел. Кола не се управлява като се гледа през задното стъкло, а с изострен поглед напред.

 

5. "Не отсрочвайте вашата цел."

Щяхте да започнете да отслужвате молитва, но го отсрочихте за по нататък. Направихте отсрочка и какво спечелихте от това?

Отсрочването убива желанието и е най-големия враг на успеха. Искате ли да започнете отслужването на молитва? Направете го сега!!! Ако продължите да си казвате "аз ще започна от утре, от другата седмица, от другия месец, от следващата година, то нека направо да си кажем, че Вие не ще започнете да отслужвате молитвата! А знаете ли, че молитвата /намазът/ е от първите неща, за които ще бъде питан човек в Съдния ден? А от къде сте сигурни колко ще трае вашия живот, че толкова хладнокръвно се успокоявате и отсрочвате отслужването на молитвата?! Ами ако Ангела на смъртта дойде преди това, горко ви! Помислете си само как ще застанете пред вашия Създател и как ще отговаряте за своя пропилян живот. Казвам пропилян, защото времето, което не е прекарано в праведност е пропиляно и загубено! Помислете много добре върху това положение.

Пророкът /с.а.с./ е казал: "Онези, които отсрочват са погубени."

 

6. "За да постигнете успех поддържайте целта си винаги жива."

Започнахте да отслужвате молитвата, но това не беше вашата главна цел. Вие желаехте да отслужвате петкратния намаз. За да постигнете това е необходимо целта ви да бъде винаги жива /с пълен заряд/. Това доста прилича на положението с вашия GSM /джобен телефон/. Когато в батерията му има електричество, той може да бъде използван. Но когато батерията му се изчерпа тя трябва да бъде презаредена.

Такова е и положението с намаза, зарядът му не трябва да свършва, в противен случай бива изоставян. Когато човек се устреми само към земните неща, към удоволствията и угаждане на страстите си и остави на заден план религията, то неговият заряд несъмнено ще се изчерпа. За да се презареждаме трябва да посещаваме беседи, лекции, да четем религиозни издания, да бъдем заедно с отслужващите молитва... Това ще поддържа нашата "батерия" заредена и целта ни да отслужваме намаз ще бъде жива.

Правете всичко възможно, за да задържите жива вашата цел, защото ако загуби своята живинка, тя ще умре!

 

7. "За да постигнете целта си не се вслушвайте в думите на околните."

Когато започнете да отслужвате молитва, напълно вероятно е приятелите ви, семейството ви да започнат да се подиграват с вас: "О, о, о, Ходжа ли стана вече? До сега не кланяше и един намаз, а сега вече по пет пъти на ден? Да не ти плащат? Вече си много набожен, а?! Тази безумица няма да продължи повече от три дни!..." Да, за съжаление напълно е възможно да чуете такива подмятания и упреци. В това съм се убедил чрез опита, който съм придобил през годините и чрез контактите, които поддържам с доста хора. Вие няма да бъдете нито първите, нито пък последните подложени на такъв психически тормоз. Но моята препоръка към вас е да не им обръщате внимание, да се правите, че не ги чувате, да не им отговаряте и да не предприемате нищо. Вие все пак имате възвишена цел, затова не се отказвайте от нея. Помнете, че молитвата /намаз/ е възнесение /мирадж/ за вярващия.

 

Ето, дойде този исторически момент. Сега ще си обещаем, че ще започнем да отслужваме молитвата, като от сега нататък не ще я изоставяме. Обещавате ли?!

 

Аз вярвам, че Вие, скъпи Читателю сте разумен, мислещ човек и ще спазите своето обещание. Защото когато Вие пожелаете нещо, можете да го направите! И благодарете, че все още не е станало късно за Вас, но какво да кажем за хората, които лежат в гробовете и чиито тела биват изяждани, оглозгвани от червеи и буболечки, които също са отсрочвали молитвата, докато един ден Ангела на смъртта е разбил техните мечти и те са се озовали в Отвъдното. Навярно имат огромно желание да се завърнат на този свят, за да вършат само праведни дела. Но уви, желанието им не ще се сбъдне! Затова казвам, че Вие имате един огромен шанс да се промените и да тръгнете по Правия път. Нека Всевишният Аллах да ви помага в това велико начинание! 
Категория: НАМАЗ | Добавил: ikra (29.11.2010)
Разгледали: 583 | Коментар: 2
Всички коментари: 2
+1   Спам
1 анонимен   (30.11.2010 21:04)
Селям!
Аллах да те възнагради с Дженнет за прекрасния призив, който отправяш и то по начин, който няма как да не въздейства на сърце, което е отворено към Аллах. Със сигурност има много мюсюлмани, които са в абсолютно същата ситуация...иншаАллах тази статия да помогне на всеки, който желае промяна към по-доброто, а то е - да изживее живота си в праведност и да умре като такъв.

Хареса ми начина, по който е представена важността от изпълняването на молитвата, без упреци към никого, а по един много лек начин и е напълно достатъчно за човек, който може да разсъждава.

Поздравявам ви! До сега никога не попаднах на такава статия "наставления, отправени с обич", а не с упрек.
Аллах да е доволен от автора!
Селям!


2 ikra   (30.11.2010 21:48)
Есселяму алейкум!
Радвам се, че ви е харесала статията. Надявам се да помогне на доста хора да се осъзнаят и да вникнат в дълбочина относно молитвата намаз.
Благодаря ви! Есселяму алейкум!

Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]