Каталог на статиите

Главна » Статии » ВЪПРОСИ-ОТГОВОРИ » РАЗНИ ФЕТВИ

40 или 52 ден от смъртта

Въпрос: На много места точно след 40 или 52 ден от смъртта на някого се събират близки хора, роднини и съседи. На това, така да го наречем събиране, се дава храна и се чете мевлид. Някои казват, че това не е много правилно, а други, че е от задължителен характер. Какво е вашето мнение?

Отговор: Първото нещо, което бих искал да подчертая тук е, че трябва да дадем отговор, който изцяло да е съобразен с Ислямските принципи, а не да се стараем да угодим на едни или други, за което в последствие Аллах да ни държи отговорни. Аллах да ни пази! 

Всъщност няма нещо от Ислямската религия, което да е достигнало до нас чрез достоверните източници във връзка с 40 или 52 ден от настъпването на смъртта на някого. Затова организирането на такива специални мероприятия в точно определени дни не би могло да се определи като правилно. Това е нещо, което навярно е измислено от някои непросветени хора. 

За мъртвите да се прави дуа и да се раздава садака е добре по всяко едно време. И тук трябва много ясно да се разбере, че ние не бихме могли и нямаме това право конкретно да определяме време за това нещо.

И Аллах знае най-добре!

Категория: РАЗНИ ФЕТВИ | Добавил: ikra (24.12.2012)
Разгледали: 1766
Всички коментари: 0
Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]