Каталог на статиите

Главна » Статии » РЕЛИГИОЗНИ РАЗКАЗИ » РЕЛИГИОЗНИ РАЗКАЗИ

Най-приемливата молитва

Един човек имал много желания, затова се молел много. За да постигне своите желания, той не пропускал да се моли на Аллах. Но какво да се прави, според него, молитвите му не се приемали и не се сбъдвали.
Задавал си въпроса: "Помолих се с всички молитви, които знам, но отново не се сбъдна това, което си пожелах. Дали има други молитви, които не знам? Коя ли е най-приемливата молитва (дуа)?"
 
Във връзка с това има няколко неща, които не знаем.
Първо не знаем, дали това, което искаме, е полезно за нас. Затова, ако не се изпълни, не може да кажем, че молитвите ни не се приемат. Може така да е по - добре. Човек може да пожелае автомобил, но молитвата му да не се приема.

По-добре ли е да се сбъдне молитвата му и той да катастрофира например, и да остане инвалид. Със сигурност е по-добре да е без автомобил.

Освен това, да не забравяме, че молитвата е богослужене и много често наградата се дава в Съдния ден, а не в този преходен свят. Затова не може да кажем, че молитвите ни не се приемат, напротив, може би наградата остава за Съдния ден. Това само може да ни мотивира да отправяме повече молитви към Всевишния.

Друго важно нещо е, че молитвата не се прави само за собствената ни душа. Може би най-приемливата молитва е тази, която правят останалите за нас.

Най-приемливата молитва е тази, която се изрича от безгрешен език.

Добре, но възможно ли е езикът на човека да е безгрешен?
Да, възможно е, ето така:
Човек, който се моли за себе си, може и да е грешник. Но молитвата, която отправя към вярващия брат, се счита за безгрешна. Затова, ако някой се помоли за вас, той се моли с безгрешен език, а нашият Създател приема молитвите на безгрешните.

Един ден Пратеникът на Аллах казал на сподвижниците си:
- Отправяйте молитви към Аллах с безгрешни езици!
Попитали го:
- Как да се молим с безгрешен език, Пратенико на Аллах? Все някога сме извършвали грях с думите си.
Отговорил им така:
- Да, всеки е извършвал грях с думите си. Но за брата ви по вяра той е безгрешен. Затова вие се молете за тях, а те да се молят за вас. По този начин ще се молите с безгрешни езици и ще спечелите.

Оттук разбираме едно много важно обстоятелство и то е, че сърцата на вярващите трябва да вършат само добри дела, трябва с постъпките си да спечелят доверието и молитвите на останалите.

Но за съжаление има и много хора, които се раждат и умират, без да бъдат полезни с нищо за обществото. За тях никой не си спомня и никой не се моли.
 
Всеки от нас трябва да се запита:
- Правим ли неща, с които да останем в сърцата на поколения наред? Или дали поне се опитваме да правим? Стремим ли се да спечелим молитвите на останалите, проявяваме ли снизходителност и саможертва за да спечелим това?
Това е пътят към най-приемливата молитва.

Категория: РЕЛИГИОЗНИ РАЗКАЗИ | Добавил: rrafi (06.03.2010)
Разгледали: 380
Всички коментари: 0
Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]