Каталог на статиите

Главна » Статии » РАЗНИ » РАЗНИ

Как да помогнем на себе си, за да сме от полза и на другите?
Много мюсюлманки разбират значението на известната поговорка „Предай нататък!”, да правят добрина на другите хора в нужда, защото някой им е сторил добрина, когато те самите са били в затруднение. Корана поставя благотворителния дух в изключително възвишеното понятие  „Да се дава заради задоволството на Аллах”. Всевишният Аллах е казал:

„…И каквото и добро да раздадете, то е за самите вас. И давайте, стремейки се единствено към Лика на Аллах! И каквото и добро да раздадете, то докрай ще ви се изплати и не ще бъдете угнетени.

[Да се дарява] на бедните, които са се посветили по пътя на Аллах и не могат да обикалят [за препитание] по земята. Невежият ги смята за богати, поради въздържанието [им]. Ще ги познаеш по техния белег те не просят настойчиво от хората. И каквото и добро да раздадете, Аллах го знае. Онези, които раздават своите имоти и нощем, и денем, и скрито, и явно, имат наградата си при своя Господ и не ще има страх за тях, и не ще скърбят.” (2: 172-174)

Много всеотдайни мюсюлманки всекидневно изпълняват това. Познаваме някои, които практически живеят, за да вършат добрини на другите: доброволно помагат в училището на децата си, посещават болните и новородените, съвместно използват автомобилите си и готвят за приятели в нужда. Познаваме ги всички, защото в един или друг момент, ние ставаме една от тях. Ние сме жени, които се грижат за другите, докато се опитваме да се грижим за себе си и за нашите свети задължения. Но как да намерим  онова деликатно равновесие между грижливостта към другите и към самите нас, без да стигаме до едната или другата крайности? Как да намерим тънката граница между даването на другите и на себе си, между даването и получаването?

 

Балансиране между другите и себе си. 

   Смятам, че жените откриват особено щастие в това да помагат на другите. Правим кекс за някой, който има бебе и се чувстваме добре. Събуждаме децата сутрин, по-загрижени за тях, отколкото за себе си, с чувство на удоволствие.  Повечето от нас са затрупани със собствените си работа, училище, деца и семейство, но намират времето и използват енергията си в значително количество мисли за другите. Ние знаем, че това означава да отидем по-далеч от това, което смятаме за наш дълг. Наше задължение като мюсюлмани е например да бъдем добри към съседите си. Но толкова много от нас отиват по-далеч и чукат на съседската врата през няколко дни, за да се уверим, че са добре и за да видим дали не се нуждаят от нещо, с което да помогнем. Ислямът ни задължава да проявяваме гражданска отговорност. Но много мюсюлманки отделят значителна част от времето си като доброволки в услуга на общността към програми в местната джамия и училище, почистване на квартала, или работа в благотворителни кампании за бедните. Много от нас даряват играчки и подаръци за местните болници, за да зарадват децата. И колко много от нас носят постоянна усмивка,  правейки всеки, който ни срещне по-щастлив и по-спокоен.

   Но какво се случва, когато трябва да избираме между това да помогнем на някой друг или да се погрижим за себе си? Отговорът може да изглежда лесен: Първо се погрижи за себе си, а след това за сестра си! Стюардесите в самолета ни казват да сложим собствените си кислородни маски при авария преди да помогнем на някой друг. В това се крие голяма мъдрост. Не можем да бъдем от полза на другите, ако самите ние не можем да дишаме. Това може да е вярно и във всекидневието ни. Ако не сме справедливи към себе си с истинска грижа, няма да сме способни адекватно да посрещаме нуждите на другите за дълго. А това не е добре. Затова има смисъл да отделим време за нашите собствени емоционални, интелектуални, душевни, физически и дори въображаеми нужди- ако не за друго, то да се възстановим, за да помагаме по-добре на другите!


   Ще посоча няколко неща, които вие, сестрички, можете да направите, за да попълните познавателните, емоционалните  или религиозните пролуки. Когато времето ни притиска (т.е. винаги), позволете си кратка почивка, отпуснете се и се освободете от напрежението.

Създайте си „Лично време”.

1.     Направете нещо само за себе си: вземете дълга, гореща баня. Прочетете хубава книга. Разходете се сами (без детски колички!).

2.     Направете нещо за външния си вид, което ще ви накара да се чувствате добре, тъй като и ще изглеждате по-добре!: Правете гимнастика. Позволете си масаж на тялото или на лицето. Направете си прическа. Отделете време да си приготвите приказна салата за обяд. След това седнете и я изяжте.

3.     Посетете приятел: Идете да видите някого, чиято компания обичате, а не за такъв, за когото се грижите.

4.     Отидете да пазарувате (неща, които са халал-позволени)! Без да прекалявате, просто си позволете някакво добро и полезно удоволствие. Понякога най-малките наслади предизвикват най-големите усмивки. И така следващия път, когато обикаляте супермаркета, се отклонете към рафта със сладките неща и си купете този шоколад, за който си мечтаете (и не изпитвайте чувство на вина). Или се отбийте в магазина за кафе, между химическото чистене и бакалията и грабнете любимата си марка кафе. Добре е от време на време да си позволявате малко лукс, за който обикновено чувствате, че нямате време или пари. Той ще ви напомни за вашата собствена стойност - и за тази на всеки друг.  

 

Успокойте живота си, успокойте духа си.

Горните четири съвета са бързи и лесни рецепти за възстановяване. Но ако искате по-трайно „издигане”, е нужно да промените малко живота си, да живеете без стрес по-дълго време. В действителност тези промени ще ви улеснят да изпълнявате личната си мисия да помагате на другите. Опитайте това:

1.     Почивайте си добре. Вземете съня, от който се нуждаете през нощта. Ако не сте добре отпочинали, ще се чувствате подтиснати и лениви през деня. Това вероятно ще направи по-малко сполучливи усилията ви да помагате на другите. Но повечето от нас се нуждаят от по-малко сън, отколкото си мислим. Многото сън ви прави замаяни. Когато се пробудите в тъмното, не се старайте да задремете веднага. Споменавайте Аллах. Станете. Вземете абдест и кланяйте няколко рекята.

2.     Хранете се правилно. Не се натоварвайте толкова, че да забравите да се храните здравословно. Много майки само похапват, защото нямат време за равномерни дневни хранения. Променете това и ще откриете, че сте по-енергични, по-здрави и по-добри примери за подражание.

3.     Чувствайте се удобно. Носете удобни дрехи, които ви карат да се чувствате добре, а не като „в скафандър”. Това ще предаде лекота на движенията ви, която не можете да имате, ако тръгнете в лудо препускане, наслуки и занемарени.

4.     Организирайте добрите си дела. Не позволявайте живота да ви смаже. Бъдете последователни и имайте план, за това което трябва да се свърши. След това го направете. Извършването е награда само по себе си. То създава естествена еуфория, която мотивира да преминем към следващата задача. Това е тайната голяма двигателна сила, която кара много жени да продължават да дават и дават. Това е „колелото на живота”, тъй да се каже.

5.     Определете си време за зикр. В края на деня (или в началото или по средата) покажете благодарност на Аллах за възможностите, които ви е предоставил. Той ви е дал шанса да сторите добрина на някого. Сега запомнете, че Той ще ви възнагради за нея! Затова изразете благодарност към Него за здравето, богатството, силата, волята, енергията и времето, които Аллах ви е дал, и които ви помагат да сте способни да вършите всичко това - единствено заради Неговото Задоволство.

 

Сестрички, нищо друго не се предава нататък така, както хасенат (добрите дела)!      

Темата изпраща: Соня Хаджиева

Категория: РАЗНИ | Добавил: Reyhan (10.02.2011)
Разгледали: 438 | Коментар: 1
Всички коментари: 1
+1   Спам
1 rrafi   (10.02.2011 18:18)
Аллах да е доволен от теб сестричке!Прекрасно! Поздравления!Елхамдулиллах, че и ние имаме възможност да се възползваме. Аллах да те дари с благодат на дюнята и в Ахирета!Амин!

Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]