Каталог на статиите

Главна » Статии » РАЗНИ » РАЗНИ

ДЖАМИЯТА ”СЕДЕМТЕ МОМИ”

В България живеят много мюсюлмани и в районите, които са населени с хора изповядващи Исляма си имат своите домове на вярата „Джамии”. Повечето са по-нови, но всичките са много красиви.
Искам да обърна специално внимание на една Джамия, която се отличава от другите, поради това, че е построена много отдавна, а и заради изключително интересните легенди, които се носят за нея.

Тази джамия се нарича ”Седемте моми” и е един от най-старите мюсюлмански храмове в България. Тя се намира в село Подкова, област Кърджали, построена е през1438 г., но има сведения за храма в султански архиви още от 1435г. Според историците това е една от така наречените походни джамии, използвани от бейовете при пътуване.
Дървената Джамия , построена преди повече от 500 години без нито един пирон, има своята легенда, от която произлиза и името й ”Седемте моми”.

Според легендата мюсюлманският храм бил построен от седем момичета, чиито любими не са се завърнали от войната. Продали си цялата зестра, за да закупят материалите и за една вечер построили Джамията и повече никой не ги видял. Смята се, че това се е случило на 6-ти май, затова всяка година на този ден се събират масово хора, които изпълват двора на Джамията, където се чете Коран-и Керим и се отправя дуа към Всевишния Аллах.

По време на Балканската война през 1912 г. селото било опожарено и хората са се скрили в тази Джамия, но командирът бил наредил и тя да бъде запалена, ала изневиделица се появили някакви пуйки, които започнали да гасят огъня. Така няколко пъти се опитвали да я запалят, но без успех и се отказали. Тогава на командира му се схванала устата и не можел повече да говори.

Аллах знае най-добре колко от това е истина и колко легенда, но със сигурност си струва да бъде видяна една толкова стара джамия, обявена за исторически паметник на ранната мюсюлманска архитектура. Сградата е изключително интересна полувкопана, изградена изцяло от дървени талпи, като в строителството не са използвани железни пирони. Гредите са специално изрязвани, за да бъдат напаснати.

Към днешна дата Джамията е реставрирана, но са търсени материали наподобяващи тези, с които е била построена, за да няма промяна в облика й, също така предстои реставрация и на минарето.


Всеки, който желае, може да отиде на 6-май на традиционното четене на Коран-и Керим, правенето на Дуа към Великия Аллах, което се провежда в село Подкова в двора на джамията ”Седемте моми”!

Расулюллах (с.а.с.) е казал:
"Винаги, когато една група хора се съберат в дом от домовете на Аллах, четат Книгата на Аллах и взаимно се учат, над тях се спуска спокойствие, обгръща ги милост, меляикетата ги наобикалят и Аллах ги споменава пред тези, които са при Него.”
(Ел-Бухари и Муслим)


Алие Кехая

Категория: РАЗНИ | Добавил: ikra (23.04.2011)
Разгледали: 1015
Всички коментари: 0
Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]