Каталог на статиите

Главна » Статии » КОРАН-И КЕРИМ » ВСИЧКО СВЪРЗАНО СЪС СВЕЩЕНИЯ КОРАН

КАКВО ОЗНАЧАВА ДА БЪДЕШ НАЙ-ДОБРИЯТ?

Стремежът на всички хора е да бъдат сред най-добрите в живота и да получат най-доброто от  него. Тези мисли много често завладяват човешния мозък. Ето няколко примера:

„Аз искам да имам най-хубавата работа или да бъда най-добрият студент!” „Искам да имам най-модерния телефон, най-хубавата кола и да се оженя за най-красивата жена.”

Скъпи, братя и сестри! Нашето мислене като мюсюлмани трябва да бъде в съвсем друга насока: „Искам да бъда най-добрият мюсюлманин, как да го постигна това, как да бъда най-полезен за хората, как да спечеля задоволството на Аллах ...?” 

Ако мислите, че за да бъдете най-добрият от мюсюлманите трябва да прекарате целия си ден в джамията или да говеете всеки ден от живота си, грешите!

Пророкът Мухаммед (с.а.с.) ни е дал една лесна формула как да бъдем най-добрите:
„Най-превъзходен от вас е този, който изучава Корана и поучава другите на него.” (Ал-Бухари)

Аллах Теаля не изисква от нас да бъдем денонощно на молитвеното килимче или непрекъснато да говеем. Не, ключът към успеха е Словото на Аллах – Корана-и Керим.

Как се започва и какво трябва да направим, за да го постигнем? С повече воля и желание това се постига, като си поставим за цел всеки ден да прочитаме по една страничка от Корана и да вникваме в смисъла му. Когато разберем прочетеното да се стремим да го приложим. По този начин можем да бъдем жив пример за останалите и можем да помагаме и на други да го постигнат (т.е. в това се изразява обучаването).

„И се привържете всички за въжето на Аллах, и не се разделяйте, и помнете благодатта на Аллах към вас, когато бяхте врагове, а Той помири сърцата ви и станахте братя чрез Неговата благодат...” (3:103)

„И сторихме Корана лесен за поучение, но има ли кой да се поучи?” (54:17)

(Под въжето на Аллах се има предвид религията на Аллах)

Ползи от четенето на Корана:

Изпълняване на ислямско задължение:

Пратеника обобщава религията в следното: „Религията е наставление”. Сподвижниците го попитали: „За кого?” А той отговорил: „За Аллах, за Неговата Книга, за Неговият Пратеник, за водачите на мюсюлманите и техните народи.” (Муслим)

Ето по този начин ние изпълняваме едно задължение, за което Аллах ще ни възнагради, иншаАллах.

Застъпничество в Съдния Ден

Пратеникът (с.а.с.) е казал: „Четете Корана, наистина в Съдния ден той ще бъде застъпник за този, който го е чел.” (Муслим)

Ще вкусим плодовете от ежедневното четене на Коран-и Керим, когато те наистина ще имат голямо значение за нас - в Деня на Страшния съд, когато Корана ще се застъпи за този, който го е чел.

Нека Аллах да отреди да бъдем от тях! Амин!

Колко награди за 5 минути?

Запознати сте с известния хадис: "Който прочете една буква от Книгата на Аллах, то за тази буква има по една награда, а всяка една награда се умножава по десет. Аз не казвам, че „Елиф, Лям, Мим” е една буква, а „Елиф” е една буква, „Лям” е друга буква, „Мим” е друга.” (Ат-Тирмизи)

Субханеллах (Пречист е Аллах), можете ли да си представите тежестта на добрите дела като от дясната страна бъдат добавени наградите от прочитането дори само на един айет? Наистина това е огромна благодат за всички нас...

Ползите от четенето на Корана не свършват. Аллах ще ни направи по-мъдри, по-позитивно мислещи, а това ще ни дава ясно разбиране за живота и винаги можем да потърсим съвет от Книгата на нашия Създател. А Той е най-добрият Съветник и Закрилник на Своите раби.

Нека Аллах ни направи измежду хората на Корана и да го направи свидетел за нас в Съдния ден, а не срещу нас. Амин!

Така, че нека продължаваме напред, да учим и разбираме Корана, след което да обучаваме и други на него...

Ето начина да направите себе си сред най-добрите мюсюлмани, иншаАллах!

Аллах да ни улеснява всички по пътя към Него! Амин!

 

Категория: ВСИЧКО СВЪРЗАНО СЪС СВЕЩЕНИЯ КОРАН | Добавил: Reyhan (05.11.2010)
Разгледали: 524 | Коментар: 2
Всички коментари: 2
1 Емина   (07.11.2010 12:30)
Прекрасна статия!Аллах да е доволен!
„И сторихме Корана лесен за поучение, но има ли кой да се поучи?” (54:17)
Пратеникът (с.а.с.) е казал: „Четете Корана, наистина в Съдния ден той ще бъде застъпник за този, който го е чел.” (Муслим)
"Нека Аллах ни направи измежду хората на Корана и да го направи свидетел за нас в Съдния ден, а не срещу нас. Амин!"
Амин! Амин!

Елхамдулиллах!


2 Reyhan   (26.11.2010 22:50)
Аллах да бъде доволен и от вас!
Радвам се, че статията ви е харесала. ИншаАллах Аллах да отреди само добро в делата ни! Амин!

Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]