Каталог на статиите

Главна » Статии » БОГОСЛУЖЕНИЯ » ОРУЧ

ГОВЕЕНЕ И ЗДРАВЕ

В тази тема ще разгледаме връзката на оруча с нашето здраве. Предлагаме ви и някои полезни съвети, които ако ги следваме, иншааллах ще избегнем някои често срещани проблеми, с които се сблъскваме в месец Рамадан и ще можем напълно да се насладим на духовни-те ползи от говеенето.

Говеенето има своите предимства от гледна точка на здравето и хигиената.  Исляма изисква от мюсюлманина да бъде здрав, чист, енергичен... Мухаммед (с.а.с.) е казал: „Говейте, за да бъдете здрави!” Лекарите днес също признават, че ползите от говеенето осигуряват здраве и стабилност както за тялото, така и за ума. Някои от ползите дори влияят директно върху психиката и физиката на говеещия.

Установено е, че говеенето е ефективно лечение за психически и емоционални разстройства. То помага на човека да въздържа желанията си, да усъвършенства своето поведение и обноски, да заздрави убеждението си да прави добро, да избягва спорове, сприхавост и прибързаност. По този начин се усъвършенства като здрава и разумна личност.

Освен, че говеенето спомага за нашата устойчивост и способност да се изправяме пред трудности, то се отразява и на физиката, защото с намаляването на лакомията тялото се освобождава от излишните мазнини. Ползите от говеенето върху здравето не спират дотук. Те също са средство за облекчаване на редица физически болести, включително и тези на храносмилателната система, като хронични болки в стомаха, възпаление на дебелото черво, чернодробни заболявания, стомашно разстройство и състояния като затлъстяване, атеросклероза, високо кръвно налягане, астма, дифтерия и много други болести.

Един швейцарски лекар на име д-р Барсилус казва, че предимствата на глада като лечение надхвърлят тези на приемането на лекарства няколко пъти.

Общо взето, говеенето ускорява унищожаването на излишните тъкани на тялото чрез глада и след това с новото хранене изгражда нови. Ето защо някои учени казват, че говеенето трябва да бъде считано като ефективно средство за възстановяване на младостта и дълголетието. Въпреки това исляма освобождава от говеенето болните и старите хора, които не са способни да говеят или пък, ако има опасност с това да се влоши тяхното здравословно състояние.

Но говеенето трябва да отговаря на предписанията, а не да бъде просто пропускане на редовните хранения. За да се проявят ползите от оруча исляма препоръчва хранене по време на сахур и развалянето му в точно определеното му време. Разбира се, за да се гарантира добро здраве човек трябва да се въздържа от лакомия след като се разговява.

Ето и някои полезни съвети относно храненето по време на месец Рамадан:

- Храненето по време свещения месец Рамадан не трябва да се различава прекалено много от нормалното хранене през останалото време от годината. Трябва да се храним балансирано, за да поддържаме нормалното си тегло, т.е. нито да отслабваме, нито пък да напълняваме. Въпреки това, ако някой е с наднормено тегло, месец Рамадан е идеалното време за нормализирането му.

- Препоръчително е да се консумират бавно смила-еми храни, които съдържат фибри, защото те се усвояват от организма за около осем часа, докато за лесно усвоимите храни са необходими около 3 - 4 часа.

Бавно усвоими са зърнените храни, като пшеница, овес, просо, грис, боб, леща, пълнозърнесто брашно и т.н. (наречени са комплексни въглехидрати)

Бързо усвоими храни са тези, които съдържат захар, бяло брашно и т н. (наречени са рафинирани въглехидрати)

Храни, които съдържат фибри са тези, които съдържат трици, пшеница, зърна и семена; зеленчуци като зелен фасул, грах, царевица, спанак, листата от цвекло (богати на желязо); плодове с корите, сушени плодове особено сушени кайсии, смокини и сини сливи, бадеми и др.

- Храната, която консумираме трябва да бъде добре балансирана. Това означава, че трябва да съдържат храни от различните групи. Например плодове, зеленчуци, месо (пилешко, риба), хляб (пълнозърнест) и сушени плодове. Пържените храни не са здравословни и трябва да бъдат ограничени. Те причиняват лошо храносмилане, киселини в стомаха и проблеми с теглото.

Ако следваме съветите, които споменахме по-горе ще ни бъде много по-лесно и комфортно постенето през дългите летни дни, когато човек огладнява по-бързо. За сахур, ако приемаме бавно смилаеми храни, това означава, че ще бъдем заситени за по-дълго време, понеже на организма са му необходими осем часа за нейното усвояване.

- Не пийте много чай по време на сахур, защото той позволява отделянето на повече урина, а чрез нея се губят ценни соли, които са необходими на организма през деня.

- За да избегнете обезводняване на организма, пийте много течности във времето между ифтар и преди лягане за сън, за да може тялото да регулира течностите на време.

- Отбягвайте пържените и мазните храни и такива, които съдържат много захар.

- Друго много важно нещо е да не си позволявате да преяждате. Това води до ленивост и ако често се случва може да бъде ключ към други болести на тялото. Както и в Корана се казва: „И яжте, и пийте, ала не разхищавайте!” (7: 31)

- Спазвайте правилото от Сюннета на Пророка (с.а.с.) една трета от стомаха да е за храна, другата трета за вода и последната третина за въздух/дишане. 

Аида М.Категория: ОРУЧ | Добавил: ikra (20.07.2011)
Разгледали: 1451
Всички коментари: 0
Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]