Каталог на статиите

Главна » Статии » БОГОСЛУЖЕНИЯ » НАМАЗ

Тема за Молитвата Намаз
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния.

С позволението на Аллах ще разгледаме една тема, която се коментира много, разглежда се подробно, обсъжда се доста, но не и се обръща нужното внимание. Знаем за нея много, слушали сме много, чели сме много, но не ни интересува много... Дори се стараем да я избягваме и си затваряме очите пред нея. Темата е намазът!

Когато чуем за намаз, какво ни идва на ум? Мислим си, че това е заем, който трябва да отплатим към Аллах(!), че е много трудно(!), че омръзва(!), че е само за старите(!), че е само за тези, които имат грехове(!), и че тези, които нямат грехове не са задължени да го кланят(!)и други подобни мисли, които ни ги засажда шейтана и нефса. Но дали наистина е така!? Дали това, което мислим е същността?

Нека да погледнем какво казва Аллахв Свещения Коран относно намаза.

Казва Той Всемогъщия:

"Аз съм Аллах. Няма друг Бог освен Мен. Затова на Мен служи и извършвай намаза, за да Ме споменаваш!"

(20:14)

"Кажи (о, Мухаммед) на Моите вярващи раби да кланят намаза."

(14:31)

Някъде в тези айети Аллах да е казал, че намаза е за старите или пък за тези, които имат грехове!? Аллах иска от нас да Го споменаваме, да Го възвеличаваме, та нали затова ни е създал.

Той казва:

"Сътворих Аз джиновете и хората единствено за да Ми служат."

(51:56)

След като Аллах ни е създал, за да му служим, да кланяме намаза, за да Го споменаваме, ние докога ще продължаваме да се "кланяме" на идоли (като певици, футболисти, богаташи, герои от сериали и т.н)? Може би ще се запитате, как пък се кланяме на тях? Ами ей така, като мислим само за тях, като им подражаваме, като им се възхищаваме, като им завиждаме на "високото" положение, което имат. (Но знайте...) Високо положение имат в земния, тленния живот, а на Ахирета не струват дори колкото крилце на муха. Докога ще им се кланяме на тях? Замислете се!

Сега, о, приятелю мой.....
Изчисли колко секунди мислиш за Аллах през цялото денонощие, и колко часа се занимаваш с идолите, които спаменахме!? Ако въобще се сетиш за Аллах. Със сигурност се сещаш, когато имаш сериозен проблем, иначе не те интересува. Усещаш ли къде е проблема? Или още си сляп за истината? Или знаеш истината, ама е по-лесно да я заобиколиш!?

Братя и сестри!

Замислете се за молитвата намаз. Колко лесен ибадет е той. От нас се иска да вземем абдест и да застанем смирени пред Аллах. За да спечелим задоволството на Аллах и Неговият Дженнет. Това е пътя към спасението.

Помислете, ако Аллах вместо намаз искаше от нас нещо друго. Например да носим тежки камъни на дълги разстояния. Колко от нас биха издържали? Или колко от биха успели да изпълнят заповедтта на Аллах? Дори най-силните мъже и жени на земята не биха успели, какво остава за останалите. Осъзнавате ли за какво става дума? Не осъзнавате ли в какъв голям грях падаме с изоставянето на намаза? Или пак ще затварим очите си пред истината казвайки: "Това не ни засяга нас? Ей, ти небрежни човече, дай доказателство, че намаза не е задължение за теб! Дай довод, че намаза е за старите, и не е за теб! Докога ще продължаваш да потъваш в заблуда? Докога ще отлагаш? Имаш ли гаранция, че ще прочетеш тази тема до край!?

Братя и сестри!

Ако все още сте здрави и живи.....

Помислете върху следните думи на Пророка Мухаммед (с.а.с.):
"Между вярата и неверието стои изоставянето на намаза!"

(Имам Муслим)

Какво означават тези думи на Пратеника на Аллах (с.а.с.)? Означават, че ако изпълняваш молитвата, ако кланяш намаза, тогава си истински мюсюлманин. Обаче, ако си изоставил намаза и изобщо не кланяш, тогава си изоставил религията си. Някой се уповава на това, че е с мюсюлманско име, че е роден в мюсюлманско семейство, че живее в мюсюлманско село и т.н. Но Аллах няма да го вкара в Рая заради името му. И няма да го пита какви са били родителите му. Нито пък ще го пита за неговото село. Аллах ще те пита за намаза братко, намаза! Осъзнай това!

Чуй какво казва отново Мухаммед (с.а.с.):
"Намазът ще бъде първото нещо, за което човек ще бъде питан в Съдния ден. Ако успее да отговори, ще се спаси. Ако не успее да отговори правилно, ще остане с празни ръце и ще понесе огромна загуба."

(ат-Тирмизи)

Така е братя и сестри. Нямате ли намаз, означава, че нищо нямате. Ако ще да сте раздали хиляди, ако ще да сте говяли месеци наред, ако ще да сте ходилr всяка година на хадж. Нямате ли намаз, нищо нямате!

Една кола, ако няма двигател, нищо няма. Ако ще да има климатик или каквито и да било други екстри, без двигател, не е кола – нали!?

Много от нас си имат причина, като се оплакват, че не могат да запомнят сурите и дуите, за да кланят, и че нямали време! Да! Има наистина хора, които по-трудно и по-бавно запаметяват. Някой може да научи дадена сура за 2 дена, друг за 2 месеца. Въпрос на време.... Но пак се научават. Що се отнася до времето, Аллах е този, Който го дава и ако не отделим поне малко от времето си за Него, тогава за какво си служи да отделим!!

И друго.....
Тези, които се оправдават, че не помнят, същите хора, ако им разкажем някоя клюка или виц, колкото и да са дълги , ще ги запомнят до най-малката подробност. И като седнат пред телевизора забравят, че са нямали време. Но кого мислите, че лъжем освен самите нас?

Братя и сестри!

Ако все още не се кланяте, направете това заради Аллах. Преди да сте го разгневили. И знайте, че ако не се кланяте дори и Пратеника на Аллах (с.а.с.) в Съдния ден ще бяга от вас...

И на края:

Чувал съм следните думи от мого учени: "Кланяйте молитвата си, преди да я кланят върху вас (т.е. преди да кланят върху вас молитвата дженазе)."

Това е и все пак Аллах знае най-добре! Слава на Него, Господа на световете!

Автор: Шукри Ходжев

Категория: НАМАЗ | Добавил: rrafi (07.03.2010)
Разгледали: 507 | Коментар: 1
Всички коментари: 1
1 rrafi   (08.09.2010 22:39)
Братя и сестри!

Ако все още сте здрави и живи.....

Помислете върху следните думи на Пророка Мухаммед (с.а.с.):
"Между вярата и неверието стои изоставянето на намаза!"

(Имам Муслим)


Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]