Каталог на статиите

Главна » Статии » АХЛЯК » АХЛЯК

Благодатта на Аллах!
В ислямските книги са изброени качествата на вярващите, призоваващи благодатта и изобилието на Аллах (Дж.Дж.). Ако тези хубави качества са станали част от характера на един човек, то Всевишният го обича, счита го достоен за своите благодат и изобилие.
Нека разгледаме десет от тези прекрасни качества, които Създателят иска да види у нас. Да видим в каква степен и колко от тях притежаваме самите ние:
1. Човек трябва да вижда своите недостатъци и грешки; да води вътрешна борба с тях, за да не ги допуска отново; постоянно да отправя молитви към Всевишния и да търси убежище при Него. Основна цел в живота ни трябва да бъдат богослуженията и подчинението на повелите Му.
2. В каква степен проявяваме уважение и грижи към нашите родители и по-възрастните от нас? Колко сме чувствителни по отношение на задоволяването на техните нужди и потребности, в рамките на нашите възможности? Приемаме ли помощта към тях за едно от основните си задължения?
3. Изграждайки добри връзки със съседите и околните, ставаме ли съпричастни към техните трудности и радости?
4. Какви са усилията ни за помиряване на тези, които са в конфликт?
5. Ходим ли на свиждане и помагаме ли на болните? Какво е отношението ни към тях?
6. Чувствителни ли сме по въпроса за осигуряване на прехраната ни с честен труд? Боим ли се от греховете, като от някой хищник?
7. В моменти на тъга, мъка или лишения, да не се изпада в отчаяние. Да си припомним, че „и това ще отмине” и да стъпим здраво на краката си.
8. Ако ни сполети беда, да се примирим със съдбата си, и да си кажем: „Така е било повелено от Аллах (Дж.Дж.)” Да осъзнаваме, че в това има промисъл и да бъдем търпеливи.
9. Дори и да сме материално осигурени, водим ли скромен живот? Страним ли от разхищенията?
10. Какви са отношенията ни към институциите, които служат на Исляма и обществото? Помагаме ли им?

Внимание: ако притежавате повече от половината от тези обичани от Всевишния качества, това означава, че добрите ви дела превъзхождат лошите. Така ще може да впишете себе си сред спасените от задгробните мъчения.
Ако притежавате още повече от тези прекрасни характеристики, то Вие сте последователи, посяли в душата си качества, които спечелват благодатта на Аллах (Дж.Дж.). Само не забравяйте, че за да останете цял живот в това състояние, е нужно с обич и постоянство да учете себе си на чувство за благодарност към Него.

Категория: АХЛЯК | Добавил: keuser (02.01.2012)
Разгледали: 456 | Коментар: 1
Всички коментари: 1
+1   Спам
1 Mumin   (24.01.2012 02:31)
Allah da e dovolen!

Коментари могат да добавят единствено регистрирани потребител
[ Регистрация | Вход ]